abstrakt

Hur har bloggandet på verkat samhället egentligen? Vad är en blogg och vad finns det för olika slags bloggar?

Detta är några av de frågor som vi kommer att besvara i detta arbete.

Bloggandet har under den senaste tiden blivit väldigt populärt. Det är många som har bloggar av olika slag, vissa handlar om sport, mode, politik eller om ens egen vardag. Det finns även en del som försörjer sig på sin blogg. Varje gång någon besöker bloggen bidrar det till pengar till bloggaren ifall denne är sponsrad.

Arbetsprocessen har gått bra. Vi tyckte det var lite svårt i början att få bra fakta och få grepp om bloggens värld. Eftersom det är ganska nytt så stod det inte så mycket om det på internet.


Inledning

Vi valde att skriva om bloggandet eftersom det tilltalar oss. Bloggandet har blivit väldigt stort de senaste åren och därför tyckte vi att det skulle vara intressant att veta mer om detta fenomen. För att få arbetet roligare att göra och läsa skapade vi en blogg där vi skrev in all information vi hittade.

Det är nog inte så många som egentligen vet vad de innebär med blogg och vad det finns för olika typer, eller vad det innebär för samhället och det tänkte vi berätta här.

Syfte

Syftet med detta arbete är att ta reda på hur/om samhället på något sätt eller om vilka områden det har förändrats/påverkats. Men också att ta reda på vad en blogg egentligen är och hur populärt det är idag.

Vi ska även intervjua stora bloggare i Sverige, för att veta mer hur dem bakom bloggarna tänker och hur mycket tid de lägger ner på sin blogg.

 

Metod

Med hjälp av mesta dels Internet och tidningar har vi fått fram vår information till vårt arbete. Vi har använt oss av mest Internet för det var där vi kunde läsa och studera olika bloggar.

Vi har även gjort intervjuer och enkäter för att få reda på mer.

Vi har inte kunnat använda oss så mycket av böcker eftersom detta är så nytt så finns det inte så mycket ren fakta om bloggandet och hur det påverkat samhället. Kanske för vi inte kommit till den punkt i samhället där man kan se skillnaden än. Men det är det vi ska ta reda på.


vad är en blogg?

Ordet blogg kommer ju från engelskan blog, som är en förkortning av weblog, som är en journal eller en dagbok på nätet. En blogg är ingen privat dagbok, den är tillgänglig för allmänheten att läsa. Vem som helst kan skapa en blogg om man blir medlem på hemsidan där det erbjuds. Det finns dock inte bara bloggar som är som dagböcker, det finns även bloggar som är spelsajter, för politiska ändamål, debatter, marknadsföring osv. På nästan alla bloggar kan läsarna kommentera varje inlägg. Får man många tusen läsare varje dag kan man till och med tjäna pengar på bloggen. Olika varumärken börjar sponsra bloggaren och skickar gratis produkter och han/hon skriver i sin blogg hur bra produkterna är, vilket kan leda till att läsarna också går och köper det.


Bloggens historia

Bloggar har funnits sedan 1994. Man anser att ”Links from the Underground”, skriven av Justin Hall är den första personligt skrivna bloggen. Några år senare kom det första ordet för det vi idag kallar blogg. Mannen bakom ordet var Jorn Barger och ordet var ”weblog”. Med tiden kom det även andra ord, som vi inte använder idag, ord som reload och nätdagbok.

I Sverige, 1997 var det en kvinna vid namn Annica Tiger som var den första med att skriva dagbok på internet. Det anses som den första bloggen i Sverige.

Sedan tog det tid innan bloggar började uppmärksammas. Det var två pionjärer, Erik Stattin och Stefan Geens som gjorde ett försök på arr göra bloggen känd. Dem gjorde det första bloggforumet år 2004. Här kunde man diskutera allt mellan himmel och jord, bl.a. politik.

En av de mycket tidigt upptäckta bloggarna var en blogg som skrevs av Johan Norberg. Tillsammans på toppen med Johan Norberg fanns också annan man, PJ Anders Linder. PJ som han kallades var den första med att skapa en blogg i media. Hans ledarblogg hette ”PJ just nu”.

I Sverige blev bloggen ännu större efter tsunamin i bl.a. Thailand. Genom att läsa bloggar kunde man snabbt och effektivt få snabb kommunikation och publikation. I Sverige sattes det upp listor med namn på bloggar som skrevs av personer som befann sig i Thailand. Man märkte snabbt att det var effektivare än att gå via media och myndigheter. På bloggarna fanns ju redan skrivet vad som hände och när det hände.

2008 kom en sk. ”bloggbävning”, detta p.g.a. riksdagens behandling av FRA-lagen. Nu var bloggen större och mer gällande i medierna på en mycket högra nivå än tidigare.

 

Nätverk

Till en början var man tvungen att skapa sin egen hemsida där man hade sin nätdagbok (blogg). Efter en tid skapades fristående bloggtjänster, t.ex. http://www.blogg.se och http://www.bloggsida.se där man blev medlem och sedan skapade en blogg.

Förutom de fristående bloggtjänsterna finns idag ett flertal andra hemsidor som skapat bloggtjänster för sina medlemmar. Det kan vara exempelvis Communitys som http://www.lunarstorm.se och http://www.playahead.se. Bloggar som startas på Communitys är dock endast till för hemsidans medlemmar och personer som inte är medlemmar får inte ta del utav vad som skrivs i bloggen.

Eftersom denna typ av bloggar inte är tillgängliga för alla har de kritiserats. Kritiker menar att det inte är en riktig blogg, utan bara en utökning av deras personliga dagböcker. De menar att en blogg är någonting som alla kan läsa. På en Community är man fortfarande lite hemlig, precis som en dagbok.

Även tidningar som har hemsidor har skapat bloggtjänster på sina hemsidor, Expressen, Aftonbladet och Metro är exempel på sådana tidningar i Sverige.


Olika slags bloggar

Det finns olika slags bloggar, alla är inte öppna dagböcker om ens vardagsliv. Det finns även de bloggar som inte har mycket text alls, exempel på dess är fotobloggar, där man tar bilder och lägger upp istället för att skriva ett helt inlägg. Det finns även videobloggar där man filmar vid olika tillfällen sig själv och andra saker och sedan lägger upp på sin blogg. Det finns också flera olika anledningar varför man skriver en blogg, vissa skriver för sin egen skull och berättar sin vardag, men de finns fler anledningar som till exempel proffsbloggare, politiska bloggar, företagsbloggar, affärsbloggar och marknadsföringsbloggar.

Företagsblogg

Företagsbloggar styrs av ett och samma företag. Det var vanligast i USA i början men har börjat sprida sig runt i världen. Tanken bakom att skaffa en företagsblogg är att kunna nå sina kunder och användare. Det blir allt vanligare och vanligare att marknadsföra sin produkt på en sådan här blogg.

Mikroblogg

En mikroblogg är en ”miniblogg”, eller också en så kallad Twitter. Där finns ett begränsat antal tecken för varje inlägg, max 140 tecken. Det är en effektiv blogg om man bara vill berätta vad man gör för tillfället. Twitter är en nätverkssida med sitt kontor i San Francisco, USA. Twitter grundades år 2006 av Jack Dorsey och beräknas nu ha 3 miljoner användare. Det är en social hemsida där man uppdaterar sin status ofta och även kan läsa andras status med också max 140 tecken.

Proffsbloggar

Proffsbloggar får man kämpa på egen hand för att få. Det krävs att man uppdaterar sin blogg ofta och skriver om sånt som når många läsare. När man får tillräckligt många läsare kan man bli sponsrad och på så sätt få pengar. Den största proffsbloggen i nuläget är Kisses blogg, http://www.kissies.se.


Det finns även fler slags bloggar som handlar och inriktar sig på olika saker beroende på vad bloggaren vill ha ut av den. Några kategorier kan vara vardagsbetraktelser, mode och design, humor, musik, politik och samhälle, sport och fritid, film, teater, radio osv. Man kan nästan hitta bloggar om vad som helst.

Bloggar och Bloggare i Sverige

Veteranerna som hade haft sina bloggar en längre tid (minst tre år) blev inte så mycket uppmärksammade. Dessa veteraner började uppmärksammas några år efter start i media och bloggandet blev uppfattat på ett allt allvarligare och seriösare sätt än tidigare. Sedan dess har bloggar expanderat otroligt mycket.
Bloggandet i Sverige började bli större och större år 2005 och man beräknade, från de olika hemsidorna som t.ex. Bloggi, Bloggsoft och Passagen att det fanns ca 18,000 svenska bloggar. Idag är det betydligt fler. I en undersökning i början på 2009 kunde man se att det ökat till 350 000 bloggare.
Roland Karlsson, som jobbar på Blogsoft, säger att han kan se en fördubbling av nya bloggar på bara ett par månader.
Andreas Aspegren, chef på Passagen, tycker att det är en otrolig kvalité på vissa av bloggarnas texter som handlar om tex. kärlek, sorg och vardagsliv. Han nämner också att det handlar om egoboosting, att man vill synas och få uppmärksamhet och då är blogg ett bra alternativ.
Till en början handlade bloggarna i Sverige mest om vanliga ämnen som händelser i vardagen, kärlek, tankar m.m. År 2007 började det poppa upp mer och mer bloggar som skrevs av journalister och debattörer. Sedan började politiker och andra liknande kategorier blogga.
2007 bloggade 3 % av svenska befolkningen, 2008 hade bloggandet ökat till 5 %. Det var då framför allt kvinnor upp till 25 år som drev de flesta bloggarna i Sverige, hela 22 %. Det var dessutom dubbelt så många kvinnor som bloggade än män.

Tabell över bloggandet i Sverige 2007/2008




I en undersökning i november 2009 på hur många som läser bloggar, blev procenten hög. 37% av alla Internetanvändare läser bloggar. Sedan är det skillnad på om man är man eller kvinna. Det kan man se i diagrammet här nedanför. Kvinnor i åldrarna 16-25 år är många fler än männen i samma åldrar. Men i åldrarna 66-75 är det männen som dominerar.
I Sverige idag finns det många bloggar som räknas som de stora bloggarna, men endast ett fåtal som uppmärksammas extra mycket av media och det är självklart de bloggar som har flest läsare. Detta är inte kändisbloggar utan helt vanliga privatbloggar som drivs av helt vanliga personer.
De allra största är:

Alexandra Nilsson ca 800,000 läsare/vecka


Bilden är sparad från http://kissies.se

En 18-årig tjej från Stockholm som driver bloggen http://kissies.se.
Alexandra skriver om sin vardag, sitt liv som den kändis hon blivit, vilka förmåner hon har, sina vänner, fester, shopping och mycket mer. När Alexandra skriver i sin blogg går hon in i en roll, rollen som Kissie, tjejen som är väldigt kaxig, bryr sig inte om vad folk tycker och tänker om henne eller de elaka sakerna hon han slänga ur sig i sina inlägg. Däremot kan man i intervjuer och även på Alexandras blogg kan man läsa att hon inte är denna person egentligen. Hon har blivit mycket kritiserad den senaste tiden. Mest på grund av sina inlägg som handlar om att hon inte tycker om feta människor. Efter att ha skrivit detta blev hon anklagad för att provocerat fram två självmord. Såhär skrev Alexandra till sitt försvar:
"Att anklaga någon för att stå bakom självmord, ja jag vet inte hur jag ska besrkiva det förutom att det är hemskt, elakt, och så långt ifrån det jag gör (dvs provocera i blogginläg) så det är inte sant! För det är ju nästan samma sak som att ankalaga mig för mord, för så känns det faktiskt! Och jag tycker verkligen att det är synd att det har blivit en sådan stor sak utav allting.. Självklart är jag tacksam för att folk inte tror på dom här töntiga rykterna men jag kan inte låta bli att fortfarande känna en stor ilska mot hon som skrev det här?! Jag menar, media älskar ju detta? “Bloggare står bakom självmord”, jag menar.. Tidningar måste ju jubla? Detta gör mig riktigt ledsen, helt ärligt.. Saker som detta var jag inte riktigt redo för, jag vill att folk ska ragera över inlägg (SÅKLART) men att folk ska känna sig tvungna att hitta på sånt här för att må bättre själv..? Ja, det är obeskrivligt.. Det går inte att mäta med att jag provocerar i min blogg, ABSOLUT INTE. Det är ingenting som går att jämföra, att ankalaga någon för att stå bakom självmord är någonting man ALDRIG GÖR. För hur gärna till än vill så är jag en snäll männsika, utanför bloggvärlden speciellt. Jag är kaxig i min blogg, provocerar men det är för att jag är smart. Jag är så jävla smart så det är inte sant, tjänar hur mycket pengar som helst på männsikor – just som denna Linda som har anklagat mig för detta! Jag vet inte riktigt vad jag ska säga till dig LINDA, 26 år som har hittat på detta. Jag tycker verkligen synd om dig som känner ett sånt stort hat mot mig, I realy do.. För vet du vad? Jag tjänar pengar på det, ingenting annat. Jag mördar inte och jag får inte folk att ta självmord. Bättre männsika än så är jag. Jag anklagar inte heller männsikor för det, för det är nästan lika hemskt det som själva “mordet” om det hade varit ett sånt. 1. “Hon skulle ha svält sig själv, sedan tagit självmord” – 2 dagar efter jag hade skrivit det som skulle ha lett henne till självmord (”låren ska inte sitta ihop”), det betyder att hon skulle alltså ha svält sig själv på en dag..? MÄNNSIKOR KAN LEVA NUTAN ATT ÄTA UNDER EN DAG!! 2. Varför var bara ena flickan värd att nämnas..? Eller stämmer det att hon kanske ville bre på historian för hon hatar mig? 3. Hon är fet som anklagar mig..

Alexandra har bloggat från Sveriges största bloggsajt, www.blogg.se, men har blivit avstängd efter att hon skrivit så provocerande och kränkande saker i sin blogg.

Amir Akrouti, ca 300,000 läsare/vecka


Bilden är sparad från http://gaybloggen.com

Amir är 19 år och kommer också från Stockholm. Han driver Sveriges största gayblogg där han skriver om hur det är att leva som homosexuell i Sverige i tiden vi lever i nu. I sin blogg tar han upp både fördelar och nackdelar med att vara homosexuell, det händer t.ex. ofta att han blir påhoppad med bl.a. glåpord när han är ute på stan. Ett typiskt inlägg av Amir från hans kategori ”Svar på tal”: ”Tommy kommenterade: Varför allt i ljusrosa/rosa? Bara för att du är gay betyder det inte att allt ska vara rosa ! Visst, inget fel med rosa tröjor/skjortor till killar, men att måla med rosa i en lägenhet där en "vuxen" ska bo , det är verkligen överdrift!!!
Amir svarar: "Det enda som är en överdrift är väl din fördomsfulla syn på homosexuella huh? Tycker detta är så irriterande att man hela tiden ska behöva höra "åh bara för att du är bög måste det inte vara rosa". Hallå? Tror folk att jag väljer favortifärger efter min sexuella läggning eller? Bara jag som hör hur korkat det låter? Riktigt irriterande alltså. Rosa är en ljus, fin och harmonisk färg. Jag har aldrig gillat starka färger. Och måla med rosa i en lägenhet? Gud du får det att låta som att jag ska tömma 56 liter rosa färg över golvet? Jag ska måla ett litet hjärta i en ljusroa ton för att sedan med svart skriva namnet på min idol och förebild. Är det så farligt? Du kanske ritar satan på väggarna, but I won't go there!"

Isabella Löwengrip ca 500,000 läsare/vecka


Bilden är sparad från http://blondinbella.se

Isabella Löwengrip är nu en så kallad veteran som jag tidigare tog upp. Hon har haft sin blogg http://blondinbella.se sedan 2005. År 2007 hade hon den överlägset största bloggen i Sverige. Efter Alexandra (Kissie) har hon nu den näst största bloggen i Sverige. Förutom att driva en av Sveriges största bloggar har hon även gjort karriär inom många andra ämnen. Hon har t.ex. hemsidan www.bellme.se där hon varje dag säljer produkter till ett billigare pris, hon har sin egen klädkollektion och har varit ledamot för MUF Norrmalm. Isabella skriver om sitt liv som 19 åring i Stockholm, hon skriver också mycket om mode. Hon har också en egen självförtroendeskola där hon försöker hjälpa tjejer att få ett bättre självförtroende.
Inlägg av Isabella: ”Många frågar mig hur jag sminkar mig och det kommer ett sminkrepotage. Men jag använder mörkbruna skuggor från Too Faced och en eyeliner från Clarins. Jag drar ut allt till “kattögon”, alltså jag suddar ut skuggorna på sidan av ögat samt under längst ut. Ögonbrynen går jag och färgar regelbundet men brukar fylla i med H&Ms ljusa ögonbrynspenna. Läpparna är Make Up Stores läppenna och glans.

Facebook och Lunarstorm

Det finns de som hävdar att Communitys som Facebook och Lunarstorm faller under kategorin blogg. Eftersom sidorna har funktioner som t.ex. gör att andra medlemmar hela tiden kan se vad du gör. På sidorna kan du som medlem berätta vad du gör för tillfället genom att uppdatera din såkallade status. Detta påminner om Twitter. Du har även din egen presentation på Lunarstorm. Denna presentation kan du ändra efter ditt humör, dina tankar och dela med dig av ditt privatliv.

Det finns såklart också de hävdar motsatsen. De menar att en blogg är en egen adress som endast leder till din sida. Medan på Facebook loggar man in på en enda hemsida där du även kan se alla andra medlemmars profiler. På Facebook och Lunarstorm är grundtanken att man ska kunna prata med dina vänner, men samtidigt hitta nya.

Syftet med att ha en blogg är inte desamma. Har du en blogg är det endast du som kan logga in på bloggen och dela med dig av det som intresserar dig. På Facebook och Lunarstorm loggar man in för att chatta med sina vänner och kolla de nya händelserna som rör dina vänner. Om du är intresserad av att läsa om en speciell persons liv och händelser vänder man sig till personens bloggadress om denna har en blogg.


Design

När man skapar en blogg kan man välja att antingen ha en design som redan finns at välja om man går in på inställningar. Där finns olika såkallade teman som man väljer efter vad som passar sig själv bäst. Om du vill kan du sedan ändra designen genom att gå in på design och sedan klickar man på ”redigera stilmall”

Följande bilder visar hur man gör för att byta bakgrund på sin blogg.

Hur man laddar upp en bild.

1

·        Klicka på ”Skapa”

·        Klicka på ”Bild”

·        Klicka på ”Välj fil”

Därefter väljer du själv vilken bild du vill använda dig av och klickar sedan på ”Spara”

2


3



4





Nu kan du ladda upp denna bild som bakgrund på din blogg. Bildserien under visar hur man gör.

1

Först väljer du ett tema som du utgår ifrån. Vi valde temat Fashion eftersom det är det temat vi arbetat med förut.



Nu ser bloggen ut såhär.



2

För att nu kunna ändra bakgrunden går vi in på ”Redigera stilmall”



3

Efter att ha klistrat in bildens adress inom parenteserna klickar du på ”Spara stilmall”.

4

Nu är bakgrunden ändrad och bloggen ser ut såhär.

 

Vi ändrade även vår text;

 

  • Typsnitt, Arial
  • Färg, svart på texten och brun i menyn.
  • Storlek, 12

 


Intervju med Fattybom


(Bilden är tagen från Fattyboms blogg, http://fattybom.blogg.se)


1. Vad är ditt fullständiga namn?
Simone Hermansson


2. Hur länge har du bloggat?

10 månader


3. Är detta din första blogg eller har du haft någon/några innan denna? Om
du har det, varför bytade du och när startade du din första blogg?


Jo, jag har haft en del innan, men det var innan jag såg möjligheterna i
bloggandet och framtiden. Så jag startade en ny fräsch att satsa på, dvs
den jag har idag - Fattybom.blogg.se


4. Hur mycket tid lägger du på att blogga varje dag?

ca 9-11 timmar.


5. Hur lång tid tog det för dig innan din blogg blev en såhär stor blogg?

7 månader ungefär, det tar kortare tid att få en stor blogg om man spammar
och koncentrerar sig på att få så många kommenterarer som möjligt, högt
upp på aktiva-listan. Vill du få en bestående blogg som många människor
faktiskt tycker om och läser tar det ca 7-12 månader.


6. Hur många läsare har du om dagen?

ca 3-4000

7. Hur gjorde du för få din blogg så stor som den är idag?

Jag satsar all min tid på tuffa foton, skriver inlägg som är
roliga, varierande med videobloggar, åsikter, mode, psykisk hälsa. Bra
koncisa inlägg istället för för små inlägg som "idag köpte jag mjölk."

8.Varför tror du att just din blogg blev en av de mest kända i Sverige?

Hmm.. det vet jag faktiskt inte. Det kan bero på att jag aldrig började
med att spamma bloggar, göra reklam för mig och jag använder mig inte av
något alter-ego som exempelvis Blondinbella eller Kissie. Jag är jag. Men
det jag får höra så är det för att jag står för mina åsikter, trampar inte
ned på någon och har en tuff stil.

9. Vad tycker du om andra stora bloggare som t.ex. Kissie och Stina-Lee?

Kissie är ju en tjej som har mycket skinn på näsan, men hon ser för mycket
ner på människor för att jag ska tycka hon är cool - hon är unik. Men för
elak. Stina-Lee är för mycket "moder jord" av en blogg kräver jag humor,
starka åsikter, attityd men på ett bra sätt etc för att stanna. Ingen av
dessa två har det. Kenza exempelvis hade varit klockren, men bloggen byggs
på musik, vardag och mtvjobb. Ingenting för mig just där heller.

10. Har du någon gång funderat på att sluta blogga, isåfall vaför?

Nej, aldrig jag satsar på ett långt bloggliv. Den enda gång man kan börja
tänka så är när alla hat-kommentarer droppar in varje dag, då fler och
fler avskyr dig som bloggare. Men då du kommer till den dagen då många
tycker illa om dig - det är då du växer och börjar bli stor!

11. Hade du som mål att din blogg skulle bli en såhär stor blogg när du
började blogga?

Jag har ett större mål än såhär, men jo.. det är en bit på väg.

12. Kan du försörja dig på ditt bloggande eller måste du ha ett annat jobb
vid sidan om?

Förtillfället har jag ett jobb vid sidan om, där jag fotar tillställningar
och designar webbsidor. Men ja, nästan all tid går till bloggen.



I vårt arbete har vi försökt ta reda på "Hur bloggandet påverkar
samhället/medier”, men också "Kommer bloggandet påverka samhället/medier
i framtiden?

Ja absolut, internet styr nästan varannan ungdom i dagsläget via
information från tidningar, communitys och bloggar. Det en stor bloggare
tycker och tänker hakar otroligt många med på. Det är viktigt att tänka på
när man börjar växa i bloggen - att ta ansvar för VAD man sänder ut i
texter.

Som jag ser det så kommer internet och teknologin bara ta över mer - och
kanske en dag sitter vi inte i skolor längre, utan var för sig, hemma med
en dator.


Enkätsvar Åk.2 Polhemskolan, Lund

Läser du bloggar?

Om du svarat JA, vilken/vilka bloggar?



Vilken typ av blogg föredrar du?



Hur ofta läser du bloggar?



Har du en egen blogg?

 

Vi delade ut enkäter till 3 klassen i andra ring på Polhemskolan i Lund. Vi fick tillbaka svar och sammanställde detta till diagram så det är lättare att läsa av.

I denna undersökningen kunde vi se att det var flest tjejer som läste och hade egna bloggar. Ingen kille av de vi frågade hade någon blogg, och de som läste nån enstaka blogg, läste mest sportbloggar eller andra bloggar. Tjejerna läste mer om de stora proffsbloggarna, Kissie och Blondinbella. Tjejerna föredrog helst bloggar som handlar om mode eller någons vardagsliv. Alltså ser man tydligt i denna undersökning att det är fler tjejer än killar födda år 92 som läser och skriver bloggar.

 


Källor

http://www.e24.se/branscher/ittelekom/artikel_30493.e24
http://borjablogga.se/vad-ar-en-mikroblogg/
http://www.e24.se/branscher/ittelekom/artikel_30493.e24
http://borjablogga.se/vad-ar-en-mikroblogg/
http://wapedia.mobi/sv/Blogg
http://borjablogga.se/vad-ar-en-blogg/
http://kissies.se
http://gaybloggen.com
http://blondinbella.se
http://bloggtoppen.se
http://bloggportalen.se
http://www.internetstatistik.se/content/726-350-000-bloggare-i-sverige.html http://internetworld.idg.se/2.1006/1.54053
Metro, 2009-11-05, sid 03
Sydsvenskan, 2009-11-04, Kultur B3
Sydsvenskan, 2009-11-14, Lund C2

RSS 2.0